Tehnica prin care celulele canceroase se distrug între ele

de: Andreea Cuzub
28 07. 2018

Războiul împotriva cancerului se desfășoară pe mai multe fronturi. Intervențiile chirurgicale, medicamentele, vaccinurile preventive și un stil de viață sănătos sunt esențiale în lupta cu această boală teribilă.

Modificarea genetică este un alt instrument care a prezentat câteva rezultate promițătoare. Cea mai recentă încercare face celulele canceroase să se ucidă între ele. Abordarea experimentală utilizează o tehnică de modificare genetică numită CRISPR.

Aceasta urmărește să reprogrameze celulele canceroase care au plecat din tumoarea inițială, astfel încât acestea să se întoarcă și să ucidă tumoarea „mamă”. Acești „asasini” au fost testați cu succes în trei tumori maligne diferite de șoareci. Rezultatele au fost publicate în „Journal of Translational Medicine”.

„Acesta este doar vârful aisbergului”, a spus Dr Khalid Shah de la Harvard Medical School și Harvard Stem Cell Institute. De asemenea, el a declarat că terapiile care țintesc celulele au potențialul de a furniza agenți terapeutici tumorilor și pot oferi opțiuni de tratament în cazurile în care terapia standard a eșuat.

Cercetătorii spun că terapia lor arată că este posibil să inversăm funcțiile celulelor canceroase ale pacienților și să le utilizăm pentru a trata cancerul. „Credem că tehnica poate avea aplicații pentru toate tipurile de celule canceroase”, au mai precizat ei.

Echipa a profitat de capacitatea prin care celulele canceroase reușesc să se răspândească în zonele aceluiași organ sau către alte organe. Ei au reușit să transforme această abilitate într-o slăbiciune.

Echipa a folosit două abordări diferite. Prima folosea celule concepute genetic, iar a doua avea celule preluate de la subiect și modificate cu molecule terapeutice inserate. De asemenea, ambele abordări aveau „implantată” sarcina de a ucide celulele canceroase ale tumorii.

Metodele au fost testate pe șoareci care sufereau de cancer cerebral și cancer la sân care se răspândise către creier. Echipa a găsit dovezi că celulele ucigașe au omorât cu succes țintele și, de asemenea, tratamentul a crescut durata de viață a șoarecilor. Studiul se află încă într-un stadiu incipient, dar rezultatele sunt unele promițătoare.